Яка різниця між U4U і TPS, перспективи та можливості

Давайте розберемося, що дає нам кожен із цих статусів. Чесно кажучи, і U4U, і TPS, обидва не є імміграційними статусами і безпосередньо не ведуть до отримання грін карти, але є нюанси.  

U4U або гуманітарний пароль – це стара програма, в рамках якої відкрили, скажімо так, підпрограму для українців під назвою Uniting for Ukraine або скорочено U4U. Фактично ця програма замінює в’їзну візу та дає можливість біженцям з України залишатися у США протягом двох років. Вона підходить тим, хто ще не перебуває на території США, а лише збирається в’їхати.  

TPS або Temporary Protection Status – це програма для тих українців, які вже перебували на території США на момент 11 квітня 2022 року. Цей статус має зробити легальним перебування на території США всіх тих, кому поки нікуди повертатися. Сама програма діє з квітня по жовтень 2023 року, але подати на неї та отримати статус можуть лише ті, хто проживав на території США станом на 11 квітня та фізично перебував у країні станом на 19 квітня. Обидві умови мають бути виконані. 

Термін дії – з 11 квітня 2022 року по 19 жовтня 2023 року, але є надія, що його продовжать. TPS громадянам деяких країн продовжують уже вдесяте, наприклад, мешканцям Гондурасу та Сальвадора. Сомали на TPS взагалі з 1991 року.  Давайте порівняємо за тими самими критеріями обидві програми. 

Дозвіл на роботу та SSN: Час очікування по кожній із програм від 6 до 12 місяців.  Окремої черги для українців немає та не буде. Мито $410, проте існує форма I-912, в якій можна просити про відміну мита: немає роботи, багато дітей… Ті, хто приїхав за програмою Uniting for Ukraine, мають спонсора. І це може стати основою відмови: спонсор зобов’язався допомогти.

Тільки ви вирішуєте, чи надсилати I-912 форму чи ні. Але пам’ятайте, що якщо по ній прийде відмова, це істотно позначиться на часі очікування дозволу на роботу. Нині мінімальний термін для отримання дозволу – півроку. Але це якщо дуже пощастить.

Пільги від держави: 

Статус U4U називається parole або категорія с(11). Але пільги вирішили дати як біженцям або refugee. Біженці можуть розраховувати на медичну страховку, талони на їжу та невеликі гроші. Здається небагато, але власники грін карти, що особливо отримали статус через возз’єднання, таку допомогу навряд чи взагалі колись отримають. У США справи із соціальною допомогою не дуже, тож радіємо тому, що дають. Пільги йдуть із федерального бюджету, але кожен штат може додати щось від себе. У республіканських штатах розраховувати на допомогу особливо не варто. А ось Каліфорнія, наприклад, завжди була лояльна до біженців. Не обманюйте владу заповнюючи документи на соціальну допомогу.  «Безкоштовна» страховка дається тим, хто не може собі дозволити іншу через відсутність грошей. Щоб отримати допомогу на їжу, сума заощаджень на вашому банківському рахунку не повинна перевищувати $3500 (залежить від штату). Маючи статус U4U, ви нічим не ризикуєте звертатися за допомогою до держави. Користуючись допомогою спонсора, ви все одно маєте право на соціальну допомогу і це ніяк не зашкодить вашому спонсору. Тільки заповнюючи анкету або відповідаючи на запитання співробітників не приховуйте, скажімо, що ви живете у вашого спонсора. Прибіднятися не обов’язково, а брехати тим більше нерозумно.

У статусі TPS є люди, які тимчасово не можуть повернутися на Батьківщину. Кому як не їм належить соціальна допомога. Існує федеральне положення відповідно до якого допомогу надають тим, чий статус буде дійсним 365 днів і більше. За TPS біженці можуть залишатися у США протягом 18 місяців. Таким чином, податись на бенефіти можна, але якщо ви плануєте надалі перейти на будь-який інший імміграційний статус, використання соціальної допомоги може зіграти проти вас. 

Імміграційні перспективи: За наявності статусу U4U можна змінити статус на грін карту на підставі сімейної петиції від близьких родичів, таких як чоловік чи доросла дитина. Або власник U4U – неповнолітня дитина може з’єднатися зі своїм батьком – громадянином США. Можна попросити притулок і одружитися. За наявності статусу TPS можна закінчити раніше подане возз’єднання з родичами американськими громадянами або власниками грін карти. Можна брати участь у лотереї грін кард. Змінити статус через бізнес чи працевлаштування. Можна вийти заміж, одружитися і в такий спосіб змінити статус. 

Подорож на батьківщину і назад: 

Зі статусом U4U немає можливості подати форму I-131 (advanced parole). Якщо ви все ж таки виїхали, то втратили статус U4U. Для в’їзду потрібно знову подаватися на програму разом із спонсором, але не факт, що знову схвалять та й місця в програмі вже можуть закінчитися. Зі статусом TPC можна подати форму I-131 (advanced parole). Час розгляду може сильно затягнутися і становити 12-13 місяців. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave the field below empty!

 

 / 

Sign in

Send Message

My favorites