Як отримати водійські права в США? Легко чи не так вже і просто?

Всі ми бачили в американських фільмах, що їздять на автомобілях всі, без виключень, навіть тим кому 16 років. Якщо ви плануєте жити в США, вам необхідно мати водійське посвідчення. Транспортне сполучення працює погано, і на відміну України, де з допомогою «маршрутки 53» можна дістатись будь куди, у США з цим біда, хіба що в Нью йорку. 

В різних штатах діють різні закони стосовно того як довго можна користуватися іноземними правами. Проте ми радимо зробити права якомога швидше, тому що беручи страхування або ж в оренду автомобіль дешевше та доступніше буде з водійськими правами США. Та навіть подорожувати по штатах можна лише по правах, але з позначкою Real ID, які можна зробити також у сервісі DMV. 

Правила дорожнього руху по всіх штатах

(Сайт англійською мовою, але в правому верхньому куті де вписувати силку, можна змінити мову на українську): 

https://www.findlaw.com/traffic/traffic-tickets/state-traffic-laws.html

В цій статті ми розповімо як отримати водійське посвідчення (driver license) на території Сполучених штатів Америки: 

  1. Вивчити правила дорожнього руху 

Книгу з правилами (Driver`s Manual) можна скачати в Інтернеті, так і взяти безкоштовно в офісі DMV (український МРЕО). Зверніть увагу, щоб ваша книга була з правилами саме того штату, де ви будете отримувати права, оскільки існують деякі відмінності між штатами. Книги можна знайти на різних мовах, у тому числі й російською (наприклад, у Каліфорнії та Флориді).

Якщо ви отримуєте права вперше, то в деяких штатах по закону ви зобов’язані пройти навчальний курс. На Флориді він називається освітній курс із правил дорожнього руху та зловживання наркотичними речовинами. У програмі курсу розповідають, як наркотики та алкоголь впливають на ваше знання, знайомляться з місцевими законами, навчають навикам безпечного водіння. Тривалість цього онлайн-курсу 4 години. Система розумна та не дозволить вам пролистати курс не по порядку. Після проходження вам видають сертифікат, який потрібно взяти з собою в офіс DMV для проходження комп’ютерного тесту. Крім Флориди, аналогічний тест обов’язково потрібно пройти і в Нью-Йорку (курс попереднього ліцензування). У відмінності від Флориди, пройти його онлайн не можна, та прийдеться записатися в одну зі багаточисленних шкіл навчання. Тривалість курсу 5 годин, а виданий сертифікат дійсний 1 рік з дати видачі. У штаті Вашингтон щоб отримати права, потрібно обов’язково взяти 30 годин навчального курсу в класі і мінімум 6 годин навчання. В той час, якщо ви проживаєте в штаті Нью-Джерсі, то вам пощастило – проходити такі курси тут не обов’язково.

Є хороша програма, додаток якої можна викачати в онлайн магазині (безкоштовно) Driver Start, обираєте свій штат та розпочинаєте готуватись! 

  1. Підготувати необхідні документи 

Список документів може трохи відрізнятися в різних штатах, але в основному складається з наступних пунктів: 

  • Посвідчення особи (це може бути дозвіл на проживання – грін-карта, свідоцтво про натуралізацію, а у випадку, якщо ви знаходитесь у штатах за візою – ваш національний паспорт  ).  
  • номер соціального страхування (SSN).  Якщо у вас його немає, потрібно мати при собі папір про те, що вам цей номер не надано. Її можна легко отримати в будь-якому офісі соціального страхування, маючи із собою закордонний паспорт із візою та документ, що підтверджує адресу проживання. Проте в деяких штатах він і зовсім не потрібен.
  • Два документи, що підтверджують адресу вашого проживання (це може бути договір оренди, рахунок за комунальні послуги або мобільний зв’язок, витяг з банку тощо). Якщо на ваше ім’я нічого немає, у деяких штатах (наприклад, у Флориді та Каліфорнії) приймуть “доручення” від когось із сім’ї, що ви з ними живете (може називатися certification of address).  
  • Форма I-94, яка показує дату, коли ви перетнули кордон США. Цю форму ви можете завантажити на сайті Департаменту митниці та прикордонної охорони. На момент подання документів вона має бути не старшою за 2 місяці. Якщо термін перебування в ній прострочений, проте ви перебуваєте в США на законних підставах та в легальному статусі (таке буває, коли ви, наприклад, змінюєте статус усередині країни), замість I-94 можна принести інші документи (наприклад, форму I-797)  . 
  • Підтвердження вашого легального перебування у країні. Свідоцтво про закінчення курсів (якщо у вашому штаті є обов’язковою умовою). У деяких штатах, наприклад, у Флориді, це свідчення не потрібне, оскільки після закінчення курсів ваше ім’я автоматично потрапляє до загальної системи.  
  • До зазначених документів обов’язково потрібно додати заповнену форму на отримання посвідчення водія. Назва форми відрізняється в різних штатах, але суть завжди проста: потрібно повідомити свої персональні дані, ріст та вагу, колір волосся та очей, а також вказати, чи згодні ви бути донором. Остання є абсолютно добровільним. 
  • Водійське посвідчення (якщо ви отримували) зі своєї країни.

Після подачі документів вам перевірять зір та відправлять складати комп’ютерний тест на знання теорії.

  1. Здати «теорію» на комп‘ютері 

Тест складається з 15-40 питань, залежно від штату, на 80% яких потрібно відповісти правильно, щоб пройти тест. До тесту включені питання на знання законів, принципів безпечного водіння та дорожніх знаків. Готуватися можна за книгою, яку потрібно завантажити на веб-сайті DMV вашого штату. Якщо ви погано знаєте англійську мову, то в деяких штатах вам передбачена можливість скласти тест російською (наприклад, в Каліфорнії). Також у деяких штатах (і навіть окремих офісах DMV) тесту російською немає, але є можливість запросити перекладача. Тому ці нюанси краще уточнити у кожному конкретному випадку.

У тих, хто нещодавно в США, можуть виникнути складнощі з місцевими обчисленнями: обмеження швидкості не в кілометрах-на-годину, а в милях, вказівки дистанцій у футах, вага в фунтах. На жаль, вибрати звичну вам опцію неможливо, тому доведеться запам’ятати основні цифри: під час екзамену вам не дозволять конвертувати.  Якщо вам не вдалося здати з першого разу, можете повернутись і спробувати свої сили знову.  Якщо ви здали теорію, вам видадуть тимчасовий учнівський дозвіл ‘Learner’s permit’, з яким ви можете приступати до освоєння практичної частини водіння.  Якщо ви вже вмієте водити, можете відразу на місці складати практичну частину іспиту, власне водіння, і отримати повноцінні права.

  1. Вчитися водити

Тимчасовий дозвіл ‘Learner’s permit’ дозволяє вам їздити за кермом автомобіля у супроводі іншого водія.  Воно видається на певний термін, зазвичай 6 місяців.  Вимоги до супроводжуючого водія прості: він повинен мати дійсні американські права водія і досвід водіння не менше трьох років.  Тому в більш лояльних штатах, наприклад, у Нью-Джерсі, ви можете навчатися з чоловіком/дружиною або другом.  В інших штатах, наприклад у Вашингтоні та Нью-Йорку, ви зобов’язані взяти уроки у професійного викладача в автошколі.  Зазвичай, якщо ви навчаєтеся в автошколі, то в оплату цих послуг входить супровід на екзамен у DMV.  Також школа надає для екзамену автомобіль, на якому ви вчилися керувати автомобілем. Це дуже зручно, тому що не потрібно підлаштовуватися під незнайому вам техніку.  Проте, навіть якщо ви вирішили навчатися без професійного інструктора, ви все одно можете замовити лише послугу супроводу на екзамені. Вам нададуть автомобіль для здачі, відвезуть на місце та розкажуть маршрут та основні моменти, на які варто звернути увагу під час екзамену. Якщо ви вибрали навчання з друзями та родичами (або вже вмієте водити машину), складати екзамен можна на їхньому авто, потрібно взяти з собою страхування на машину та номер реєстрації.

  1. Екзамен на водіння 

Відразу після складання теоретичної частини на комп’ютері ви можете призначити дату складання практичного екзамену.  Якщо ви не готові, можете зателефонувати і призначити екзамен самостійно, але будьте готові до того, що не всі дати будуть вільні.  Зверніть увагу, що у деяких офісах є закриті треки, а у деяких – практичний екзамен складають у місті. Звичайно, їздити вулицями складніше.  Якщо ви поки що не впевнені, шукайте DMV, де можна скласти екзамен на спеціальному треку.  Також продумайте, на якому автомобілі ви складатимете екзамен. Як ми писали вище, ви можете здавати автомобілем автошколи.  Другий варіант – ваш сімейний автомобіль чи автомобіль друзів/родичів.  У цьому випадку переконайтеся, що людина, яка вас супроводжує, не забула свого посвідчення водія і страхування на автомобіль.  У кожному окремому DMV є певні вимоги до автомобіля для здачі – наприклад, не можна використовувати камеру заднього виду (її можна заклеїти або відключити в налаштуваннях), ручне гальмо має знаходитися посередині, щоб інструктор мав до нього доступ, та інші.  Дізнайтесь подробиці в конкретному офісі DMV.  Екзамен починається з того, що інструктор перевіряє ваші документи та ‘Learner’s Permit’, якщо ви його отримували окремо. 

Перед тим, як рушити, ви повинні пристебнути ремінь і перевірити налаштування дзеркал. Основні маневри, які вам потрібно зробити правильно під час екзамен: дотримуватись знаків (зупинитися на знаку “Стоп”, пропустити інший автомобіль на знаку “Поступити дорогу”);  проїхати заднім ходом невелику відстань (при цьому треба дивитися в заднє скло через праве плече);  припаркуватися паралельно тротуару (у деяких штатах, наприклад у Меріленді, Каліфорнії, Флориді та Північній Кароліні, здають перпендикулярне паркування між конусами, що легше);  здійснити розворот (3-point turn або K-turn);  дотримуватися рядності руху, сигналізувати про повороти; правильно тримати кермо; плавно зупиняти автомобіль за вказівкою інструктора. Кожен ваш маневр інструктор відзначає у бланку. Якщо вам не вдалося скласти тест, то ви можете призначити повторне складання не раніше, ніж через 2 тижні. Для багатьох людей паралельне паркування залишається найскладнішим маневром під час іспиту. 

  1. Отримати довгоочікуване посвідчення водія 🎉

Вітаємо!  Ви склали практичний екзамен, і тепер справа за малим – отримати посвідчення водія. Інструктор видасть вам папір зі своїм підписом про те, що ви пройшли екзамен. Її разом з іншими вашими документами потрібно віднести до DMV, зробити фотографію на права. У деяких штатах пластикову картку дають відразу, в інших – надсилають поштою (а поки ви чекаєте, можете водити машину по паперу, який вам видадуть на місці).

А тепер як кажуть американці — “drive safe” 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave the field below empty!

 

 / 

Sign in

Send Message

My favorites